Печалбата от трафика на хора е 32 милиарда долара годишно.

Това каза генералният директор на международния център за развитие на миграционна политика Додфрид Цюрхер на открилия се в София първи регионален семинар по проблемите на трафика на хора в югоизточна Европа.

Домакин е българското външно министерство, а организатор е Международният център за развитие на миграционната политика.

По думите на Цюрхер годишно около 2,5 милиона души стават жертва на трафик, като той може да има различни форми - сексуална експлоатация, домашно робство, трудова експлоатация, свързана с принудителна работа в селското стопанство и строителство, както и трафик на възрастни хора с цел просия.

Генералният директор уточни, че предмет на трафик са както мъжете, така и жените и жертви на трафик има не само в страните в югоизточна Европа, но и в цяла Европа.

Той добави, че след като определени лица биват лишавани от документи за самоличност поради различни причини, те лесно могат да бъдат транспортирани против тяхната воля в други държави.

Цюрхер посочи ползата от доброто международно сътрудничество между държавите в Европа, което може да доведе до ограничаване на трафика на хора.

Защото след премахването на робството след 19 век трафикът на хора е най-ужасното престъпление в световен мащаб, допълни той.

За да има резултати, е нужно сътрудничеството на компетентните органи на страните, от където произхождат хората, които са обект на трафика, органите на страните на транзит и тези на страните, които са крайна дестинация на хората, станали жертва на трафик.

Цюрхер посочи необходимостта да бъдат конфискувани средствата и имуществото на трафикантите и от тях да се създаде фонд за подпомагане на жертвите.
Защото най-голямото наказание за трафикантите е конфискацията на средствата, придобити чрез този трафик, отбеляза Додфрид Цюрхер.

Старшият съветник по проблемите на трафика на хора към американската агенция за международно развитие Рут Пойман заяви от своя страна, че американското правителство излиза всяка година с доклад, в който подрежда държавите в зависимост от тяхната борба с трафика.

Американското правителство е инвестирало само през 2006 г. 100 млн. долара.

Поймън посочи необходимостта от диалог с жертвите на трафик, като даде за пример, че миналата година са проведени интервюта с 80 жертви на трафика на хора.

Пойман уточни, че за реализацията на борбата с трафика е необходима ефективната намеса на властите, които трябва да доведат до осъдителни присъди на трафикантите и до усилията на гражданското общество и медиите, които трябва да популяризират усилията на борбата за трафика на хора.

Трафикът на хора е свързан с корупцията, подчерта представителят на регионалната мрежа от организации за противодействие на корупцията и трафика на хора Мунир Подумник.

Той уточни, че нещата са взаимно свързани, защото без корупция на длъжностни лица, трафикът на хора трудно би заел сегашните размери.

Затова е необходимо да се борим едновременно и с корупцията и с трафика на хора, подчерта Подумник.