Софийската районна прокуратура искат "задържане под стража" за четирима, буйствали на протеста в София на 14 юли.

Те са обвинение, че на пл. "Княз Александър I" са хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета, срещу сградата на Народно събрание 2 и срещу полицаите.

За извършените от обвиняемите престъпления, законът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

Софийска районна прокуратура е постановил задържане на Л.В., Д.Г., И.К. и А.Б. за срок до 72 часа. Днес ще бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на всеки от тях.

Припомняме, че на седмия ден от протеста имаше ескалация. Червена боя по вратите на централния вход на сградата на народното събрание - бившия Партиен дом, и счупени стъкла. Това бяха следите от протеста на 15 юли.

News.bg припомня, че на 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

За бити брутално протестиращи се разбра едва в неделния ден вследствие на публикуваните в социалните мрежи видеа и реакцията на родителите и близките на двамата млади мъже, настанени в "Пирогов". За сметка на това обаче на 11 имаше кратък брифинг на полицаи, участвали в охраната на протеста.

Вчера СДВР съобщи, че отстраняват временно полицаите, били протестиращите пред Министерски съвет.