Повече се говори за съдебна реформа, отколкото тя да се случва. Трябва да се ориентираме към действия по тази насока. За това настоя новият служебен правосъден министър Иван Демерджиев пред БНТ

Той посочи, че прехвърлянето на Бюрото по защита на свидетелите в Министерство на правосъдието не е съдебна реформа, а цели да покаже нетърпимост към определени "полицейски" прояви. "Прокуратурата си е взела диван тип тройка и хладилник от Бюрото. Мен повече ме притеснява факта, че много автомобили са иззети от Бюрото и са пръснати в структурите на прокуратурата", отсече Демерджиев.

Според него съдебната реформа трябва да стане факт, а не само да се говори за нея, както в последните години се случва. Безконтролната власт трябва да бъде сложена в рамки и съобразно закона, настоя Демерджиев.

По думите му Конституцията е последният нормативен акт, който трябва да се коригира само ако е необходимо. ЕК ясно посочи, че ние имаме проблем с върховенство на правото, затова и е предложен механизъм в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, настоя новият служебен правосъден министър.

Бюрото по защита става второстепенен разпоредител с бюджет към МП

Бюрото по защита става второстепенен разпоредител с бюджет към МП

Решението е на Министерския съвет

Той посочи, че ВСС трябва ясно да осъзнае функциите си, много често кадровият орган се занимава със странични въпроси, които го принизяват до ролята на иконом. Част от съдиите не припознават ВСС като органа, който отстоява тяхната независимост, по думите на Демерджиев.

Той настоя да се намери балансът и точната пропорция между квотите във ВСС. ВСС бяга от взимането на важни решения с различни процедурни хватки, като не разглежда важни искания, а търси начин да заобиколи проблемите, подчерта Демерджиев, който не вижда доверие на професионалните среди във ВСС.

Във връзка със Специализирания наказателен съд и прокуратура, Демерджиев отбеляза, че специализирано правосъдие трябва да има, но в този вид работи неправилно и погрешно.