Олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации, политическата система е в патова ситуация, коментира пред БНР бившият премиер Иван Костов.

По думите му парламентарната криза се задълбочава и страната е пред конституционна, като задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, които губят мощ и управляемост.

Парламентът е вкаран в безизходица от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, но партиите не са "артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи".

Иван Костов: Протестните партии не искат "порции", а реформи
Обновена

Иван Костов: Протестните партии не искат "порции", а реформи

Трифонов носи отговорността, ако отидем на трети вот тази година

"Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта, като отговорност, е извън представите на Доган и на Трифонов".

Костов коментира, че за успех в третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации.

"Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второто е да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Третото е да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия".

Според него има риск след нови избори пак да няма правителство, не вярва, че 46-ото Народно събрание може да състави управленски кабинет: "Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата".

Шансът за кабинет с третия мандат - 1%, ИТН губи подкрепа

Шансът за кабинет с третия мандат - 1%, ИТН губи подкрепа

Това показват предварителните данни на "Алфа рисърч"

Костов виждат вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година.

"Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство".

Във връзка с актуализацията на бюджета Костов обясни, че трябва да се случи.

Според Костов има възможност за гражданска война в Афганистан. "Не са ясни нещата там. Дали ще има бежанска вълна от талибаните, или ще има в тази бежанска вълна и талибани, прогонени от други сили? Това е много сериозен въпрос на националната ни сигурност, затова трябва да имаме парламент и правителство, излъчено от парламента. Трябва да имаме пълен комплект на всички власти и всички институции да бъдат с пълен потенциал да управляват рискове и кризи, а те не са и ги отслабва самото Народно събрание. Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност".

Бизнесът зове депутатите да актуализират бюджета, не да чакат развръзката на драмата в НС

Бизнесът зове депутатите да актуализират бюджета, не да чакат развръзката на драмата в НС

АИКБ подкрепя законопроекта