Мярката "60/40" няма да е ефективна, защото срещу парите няма да има продукция. Това мнение изрази в сутрешния блок на БиТиВи бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

Коментарът си той направи по повод една от мерките на държавата в подкрепата на бизнеса в условията на извънредното положение заради коронавируса.

Експертите съветват да се дадат пари за дейност, а не за спряло производство, обясни Нейков и даде пример с ресторантите, на които би могло да им се възложи да готвят за социалния патронаж.

Пламен Димитров: Ресурсът за мярката 60/40 е безпрецедентен

Пламен Димитров: Ресурсът за мярката 60/40 е безпрецедентен

Кандидатства се от утре

Бившият социален министър посочи, че микропредприятията, които са над 90%, ще им бъде по-лесно от административна гледна точка да пратят хората на трудовата борса и после пак да ги наемат.

Иван Нейков подчерта, че действията на Министерство на финансите са разумни и балансирани, но напомни че дяволът е в детайлите. Бившият социален министър одобрява идеята за възможност за взимане на по-голям дълг чрез актуализацията на бюджета в тази ситуация. В такива моменти трябва да се взимат кредити, иначе може да се окаже, че знаем какво да правим, но нямаме пари да го направим, каза още той.

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Близо 10 000 безработни от кризата с коронавируса

Сачева представи постановлението за мярката 60/40