Ресурсът е безпрецедентен по своя размер. Aко най-малко 20% спад може да се докаже от фирмата, има основание да кандидатства и да получи до 60% от осигурителния доход.

Така коментира за "Денят ON AIR" президентът на КНСБ Пламен Димитров мярката за подкрепа на българския бизнес, известна като 60/40, за която ще може да се кандидаства още от утре. 

Фирмата можело да не е със съкратени работници, но поради спад на поръчки да може да докаже, че има спад от 20% на продукцията си и ще може да влезе в тази схема. Има подобни производства, уточни той.

"Има голяма гъвкавост. От 20 години говорим за подобна гъвкавост. Някои фирми ще търпят негатив, зависи и кой как е осигурявал своите работници - той ще получи помощ според точно това", допълни още Димитров.

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

На извънредно заседание на кабинета одобриха актуализация на бюджета

"Едно от исканията ни беше да има контрол за това какви са средствата и за колко души са осигурени средства. Тези, които нямат доход, трябва да го докажат, за да получат минимална заплата за до 3 месеца - мярка, която обаче все още се обсъждано', посочи още президентът на КНСБ.

Общо безработните са над 213 700 души, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата с коронавируса са 9 909 души. Това заяви по-рано социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, посветен на постановлението за мярката 60/40.

Мярката 60/40 ще струва около милиард - милиард и половина, но по разчети на правителството парите могат и да не стигнат.

Припомняме, на Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.

В постановлението има списък с непосредствено засегнати сектори според заповедта на министъра на здравеопазването, тези сектори ще бъдат подпомогнати.