Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) предприеха през ноември 2020 г. инициатива за поставяне на бюст-паметник на американския президент Томас Удроу Уилсън в София в знак на признателност на българския народ към неговите заслуги за запазване на националния ни суверенитет и териториалната цялост на страната ни.

Предложението на АПБ и КСБ вече е прието от Столичния общински съвет. То получи обществена и институционална подкрепа от изтъкнати историци и общественици, от ръководството на Прокуратурата на Република България, от лидери на професионални организации, университети и др.

При мирните преговори през 1919 г. именно Уилсън отстоява тезата за оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели, като по този начин той осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния.

Томас Удроу Уилсън е двадесет и осмият президент на САЩ. Той е управлявал между 1913 - 1921. По професия той е бил учен - преподавал е история и политически науки в университетите "Джонс Хопкинс" и "Корнел", бил е и президент на Принстънския университет. Като политик той е избран за губернатор на щата Ню Джърси от 1911 до 1913. Той е подкрепял правото на жените да могат да гласуват. Уилсън е въвел закон, с който се забранява детския труд.