Обявеният за "persona non grata" Василий Сазанович - военен аташе към руското посолство и полковник от военното разузнаване на Русия, е ръководел операциите на ГРУ на наша територия. Това потвърдиха пред Faktor.bg източници от дипломатическите среди и специалните служби.

МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат
Обновена

МВнР обяви за персона нон грата руски дипломат

Събирал е информация, представляваща държавна тайна

Поредицата с изгонените от България руски дипломати стартира още през 2019 г., когато бе обявен за "persona non grata" руският военен разузнавач Владимир Русяев. По същото време започна и разследване за шпионаж спрямо лидера на русофилите в България Николай Малинов, извършван в полза на генерала от КГБ Леонид Решетников и руския олигарх Константин Малофеев, осигуряващ канали за налагане на руското влияние зад граница. През 2020 година бяха изгонени още четирима руски шпиони.

Гешев даде на МВнР руски дипломат заради шпионаж

Гешев даде на МВнР руски дипломат заради шпионаж

В прокуратурата е образувана преписка

Информирани източници от специалните служби твърдят, че Василий Сазанович е човекът, който е ръководил в оперативен план дейността на изгонените през септември т.г. руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков. Двамата бяха "осветени" като офицери на ГРУ, работили у нас като заместник-търговски представители на Руската федерация. Прокуратурата разкри тогава пред медиите, че Николашин и Биков са събирали сведения за процедурата по закупуването на новите изтребители Ф-16, за текущи и бъдещи проекти за модернизация на българската армия и за работата на българския военно-промишлен комплекс.

За тази цел разузнавачите са вербували български граждани, работещи в областта на сигурността и отбраната, разполагащи с достъп до подобен вид информация. В резултат на действията на прокуратурата, външно министерство обяви Николашин и Биков за "persona non grata" и им даде 72 часа да напуснат страната.

САЩ за експулсирането на Сазанович: България има право да защити суверенитета си

САЩ за експулсирането на Сазанович: България има право да защити суверенитета си

Русия действа агресивно...

Източници от структурите на Министерството на отбраната смятат, че Василий Сазанович е ръководил цялата военна секция в руското посолство. Паралелно с това, официалната му дипломатическа позиция на военен аташе му е позволявала по естествен път да формира контакти в средите на отбраната и военно-дипломатическия корпус.

Запознати с разследването на ДАНС по случая с Николашин и Биков твърдят, че работата не е приключила с изгонването им от страната. От контраразузнаването са успели да изяснят в детайли шпионската дейност на руските военни разузнавачи и са установили важна информация относно ролята на Сазанович в нея. Сред основните задачи на последния изгонен руски дипломат е било придобиването на сведения с класифициран характер за плановете на НАТО и провеждането на съвместни учения и мероприятия на територията на България в района на Черно море. Приоритетни цели за Сазанович са били звената, отговарящи за планирането на многонационални учения, както и такива, поддържащи активна кореспонденция с НАТО. Особен интерес за полковника от ГРУ било присъствието на въоръжени формирования и военна техника на САЩ у нас.

И Великобритания ни подкрепи за изгонването на руския военен аташе

И Великобритания ни подкрепи за изгонването на руския военен аташе

Василий Сазанович беше уличен в шпионаж...