Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.

Това се казва в официално изявление на посолството на САЩ по случая с военния аташе на руското посолство у нас полковник Василий Сазанович, който беше обявен за персона нон грата. Външното ни министерство предприе тази стъпка, след като стана ясно, че той шпионирал действията на България като член на НАТО и е корумпирал български висш служител с достъп до военни тайни, за да му предава секретна информация.

"През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет." - се казва в изявлението на американската страна, публикувано на Фейсбук страницата на посолството.

Изявление на Посолството на САЩ в България Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя...

Posted by U.S. Embassy Sofia on Friday, December 18, 2020

Припомняме, на 23 септември България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж. Тогава Русия заяви, че си запазва правото на отговор.

На 29 октомври миналата година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

Припомняме, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.