Мемориален комплекс Тутраканска епопея" край Тутракан ще бъде изграден по проект за над 4 954 000 лв. Банка ДСК, дъщерното й дружество Регионален фонд за градско развитие и Община Тутракан сключиха договор за финансирането й. Емблематичната локация е призната за историческа културна ценност с категория "национална значимост" през 2018 г.

Сградата ще бъде разположена на площ от около 800 кв. м. и ще включва основна експозиционна зала, диорама, пространство за търговска дейност и технически помещения. В рамките на проекта ще се облагороди и районът около мемориала и сградата, както и ще бъде създадена зелена зона за отдих.

Туристите ще имат възможност да се насладят едновременно както на информационна беседа, така и на музейните експонати, литература и сувенири, които към момента са разположени в отдалечен обект в града.

Диорамата, представляваща помещение с цилиндрична форма и площ от около 270 кв. м., ще пресъздава епизод от реална бойна обстановка, като се предвижда тя да се превърне в акцент на музея. Историческите моменти ще бъдат представяни чрез високотехнологична система от монитори, покриващи цялата площ на стените на залата. Иновативната интеракция ще е подходяща за посетители над 14 г., а за по-малките гости се планира изграждането на детски кът с образователни игри и исторически пъзели.

Историята на мемориала е свързана с битката за превземане на Тутраканската крепост, сражение през Първата световна война между български и румънски войски. След победата на българските войски командването на IV пехотна Преславска дивизия решава всички убити на бойното поле - над 8 000 български, румънски и немски войници и офицери, да бъдат погребани на едно място, във форт номер 7 на румънската укрепителна линия. Този факт и до днес събира всяка година наследници на победители и победени да се поклонят пред саможертвата на участниците във войната, независимо от коя страна на атаката са били.

През 1922 г. на мястото е изграден паметник - обелиск, поддържан и до днес от Община Тутракан и Историческия музей. През 2002 г. е изграден и парк, който става сцена за официални чествания, а през пролетта на 2007 г. е построен и осветен параклиса "Св. Георги Победоносец". Именно тогава се заражда и оформя идеята за изграждане на "Мемориален комплекс Тутраканска епопея", който да бъде посещаван от повече заинтересовани туристи и посетители. От 2013 г. до 2015 г. е подготвен проект, финансиран от Инициативен комитет "Тутраканска епопея" с учредители - акад. Георги Марков, акад. Светлин Русев, д-р Анатолий Кънев, д-р арх. Владимир Игнатов, д-р Димитър Стефанов, Стив Хараламбиев и Петър Бойчев.