Депутатите обсъждат закона за БЧК. Със законопроекта се цели регламентирането на правната възможност върху имоти - публична или частна държавна собственост, с изключение на имотите изключителна държавна собственост - да може да се учредява безвъзмездно право на строеж в полза на Българския Червен кръст с цел трайно задоволяване на обществените потребности, като се има предвид осъществяваните от него дейности с обществено-полезна насоченост и значимост.

Българският Червен кръст няма да може да използва изградения обект за извършване на икономическа дейност, като контролът за това се възлага на областния управител по местонахождение на имота. В мотивите към законопроекта изрично е посочено, че предложената редакция на нов чл. 5а в Закона за Българския Червен кръст е в съответствие със

Закона за държавната собственост и законодателството в областта на държавните помощи. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец планира заедно с правителството на България създаването на Европейски център за подготовка и обучение на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи с капацитет до 1200 души, както и изграждането на регионален склад за бедствена готовност и учебно заведение за обучението на парамедици.

Българският Червен кръст е автономна организация, която подпомага държавата в хуманитарната област, в подготовката за действия при военно положение, военни конфликти и бедствия, за опазване и укрепване здравето на населението и за възпитанието му в дух на висока нравственост, милосърдие и благотворителност, както и при приемането, съхраняването и разпределянето на предоставената от чужди държави, организации и граждани помощ с хуманитарни, в т. ч. екологични и културно-просветни цели.

Разпоредбите на действащия закон изискват БЧК да се подпомага от държавата. Държавните институции, търговските дружества и гражданите са длъжни да подпомагат БЧК при изпълнение на неговите задачи.