Изграждат водоеми високо в планината за борба с горските пожари. Идеята на направата на тези водоеми е евентуално при възникване на пожари да бъде захранвана противопожарната техника за борба с горските пожари, съобщи БНТ. Юлий Сираков, главен експерт ЮЗДП обясни, че той е с вместимост 100 кубични метра. Захранва се по гравитачен път от съседното близко дере, където е с постоянен дебит на вода. ЮЗДП разполага с автомобили с вместимост 500 литра вода, които атакуват първоначално пожарите. При евентуална нужда те ще бъдат запълвани веднага. 100 кубични метра е достатъчно количеството на водата.

Местата, избрани за изграждането им, са около селата Горна Брезница, Долно Осеново, Мечкул, Сухострел и землището на град Кресна, където има хиляди декари гори, основно борови. Те са създадени преди 40-50 години и са с висок риск от пожарна опасност.

Пожар гори край Дупница

Пожар гори край Дупница

Три екипа са на място и се опитват да локализират пожара

"Останалите 5 водоема трябва да бъдат направени до средата на следващата година, в момента те са на различен етап от строителството, до края на годината почти ще бъдат направени", казва Сираков.

Според експертите, ако подобни съоръжения за събиране на големи количества вода, са били изградени преди години, то пораженията от големия горски пожар в Креснеското дефиле са щели да бъдат значително по-малко. Тогава огънят погълна около 15 000 декара, предимно гори.