За последния месец изоставените деца са 9, в предходния месец случаите са били 4. Това каза д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Лилова съобщи за изключително тежък случай на две изоставени деца на 8 и 11 години, чиито родители са заминали да живеят в чужбина. Те са оставени без храна и са били принудени да се хранят от местното гробище. Двете деца подали сигнал на националната телефонна линия- 116 111 след като били посъветвани от друго дете да се обадят. При сигнал и от кмета се потвърждава, че това не е шега.

Те са настанени в център от семеен тип. От ДАЗД все още не са се свързали с родителите на изоставените деца. Сезирана е местната комисия за борба с противообществените прояви. Социалните работници са оказали необходимата подкрепа и в момента децата се чувстват добре, добавя Лилова.

Най-естествената среда е децата да се отглеждат от родителите. Първата подкрепа е на родителите да им бъде обяснено, да се видят причините да изоставят децата. Мястото на децата е при семейството, подчерта д-р Лилова в ефира на Bulgaria ON AIR.

За 2019 г. сигналите и консултациите на телефонната линия са над 51 хил. 4230 са обажданията за любовни проблеми, 1479 са за семейни проблеми и 851 - за насилие. На линията работят професионални психолози и кризисни екипи, коментира Лилова.

В последните месеци не се наблюдава специално увеличаване на случаите на насилие, но има повишен интерес към информация как да решават своите семейни проблеми, уточни тя.