Започна контролирано изпускане на язовир "Студена".

Причината е, че само 2 млн. куб. м делят от максималния обем питейния водоизточник на Перник, който само допреди година беше пред пресъхване.

Заради обилните валежи през последните дни в язовира се отчита рекорден приток от над 7500 л/сек. Само за последното денонощие обемът му е увеличен с около 1 млн. куб. м., като в момента е 23 198 600 куб. м. при капацитет от 25.5 млн. кубика.

Управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов посочи, че от 12.00 часа днес от язовира се изпускат по 3000 л/сек, като нещата са под контрол.

Той увери, че няма опасност от преливане.

Предвид това, че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта, ще го допълним", обясни екоминистърът Емил Димитров.

От своя страна областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък, преди да започнат дъждовете в късния следобед, са имали среща с министъра и управителя на ВиК и е било взето решение да бъдат откачени две от деривациите. Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

Язовир "Студена" вече е пълен почти до максимума

Язовир "Студена" вече е пълен почти до максимума

Разходът на вода от язовира е намалял с над 170 л/сек спрямо юни