Седем държавни висши учебни заведения и две научни организации ще се включат в нова научна програма на Министерството на образованието и науката - "Сигурност и отбрана". Това са УниБИТ, УНСС, Военна академия, Академията на МВР, Висшето военноморско и Висшето военновъздушно училище, Националният военен университет, Центърът по отбрана и Центърът по изследване на националната сигурност и отбрана към БАН.

Стратегически компас на ЕС за сигурност и отбрана

Стратегически компас на ЕС за сигурност и отбрана

ЕС отговаря на завръщането на войната в Европа и нарастващата глобална и регионална несигурност

Изпълнението на програмата ще започне през тази година и ще продължи до 2025 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Бюджетът за целия период е 6 млн. лв., като първите 720 000 лв. са одобрени днес от Министерския съвет. С тях ще бъдат организирани конференции и обучения. Ще бъдат закупени също консумативи и техника, необходими за изпълнението на дейностите по новата научна програма.

По нея са планирани фундаментални и приложни научни изследвания в областта на сигурността и отбраната. Предвидено е да се стимулира и партньорството между образователните и научните организации за съвместно участие в национални и европейски изследователски мрежи и проекти.