В мой интерес е да съм без имунитет, за да приключи по-бързо разследването. Искането на българската прокуратура имунитетът ми като евродепутат да бъде свален не е изненада за мен. Това заяви евродепутатът Елена Йончева в ефира на bTV.

Нинова зове Станишев да защити Йончева пред ЕП

Нинова зове Станишев да защити Йончева пред ЕП

Иска от ПЕС да излязат с обща позиция в подкрепа на Йончева

"Европейският парламент се доверява на националните институции и българската прокуратура, това е практика и рутинна процедура. Аз ще запозная моите колеги в ЕП с фактите, за да разберат те как един български гражданин и политик, който изнася тежки корупционни практики в Българи - как той е наказан за това", обяви тя.

Тя уточни, че практиката в Брюксел е оставката ѝ да бъде гласувана, като тя само може да поиска ускорена процедура.

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че подкрепя Елена Йончева. Той припомни, че също е минал по този път и е бил със свален имунитет като евродепутат.

Йончева: Истината излиза рано или късно, в България обикновено късно

Йончева: Истината излиза рано или късно, в България обикновено късно

Искането на имунитета й като евродепутат било рутинна процедура

"Познавайки я от толкова години, аз съм абсолютно убеден в нейната невинност разбирам как се чувства, защото минах в миналия парламент през същата процедура и аз настоявах за ускорена процедура", посочи Станишев.

Припомняме, че българската прокуратура през ноември отправи искането си до Европейския парламент за сваляне на имунитета й като евродепутат.

Причината е, че Йончева е обвинена в пране на пари от фалиралата КТБ. Във връзка с повдигнатите й обвинения главният прокурор Сотир Цацаров поиска през ноември 2018 г. имунитета на шестима депутати, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.

Прокуратурата иска от ЕП имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Прокуратурата иска от ЕП имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Искането е отправено до ЕП в Брюксел

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви подкрепа за Йончева и поиска Сергей Станишев да запознае лидерите на партиите от ПЕС със случая и да излязат с обща позиция в подкрепа на Елена Йончева.