100 000 лева отпуска правителството за археологическо проучване на терен на "Хераклея Синтика" в местността Рупите край Петрич. Това стана ясно по време на заседание на Министерски съвет.

Известно време се спореше къде точно се намира обектът - дали е в Гърция или в България.

Интензивно се работи от 2016 година по обекта, уточни пред журналисти доц. Людмил Вагалински от Националния археологически институт при БАН. Опитваме се да го социализираме, за да е отворен за туристи, каза още той. Министърът на културата Боил Банов акцентира, че става въпрос за единственото селище на древните македонци.

Кабинетът осигури средства за разкопките за Рупите

Кабинетът осигури средства за разкопките за Рупите

Премиерът Борисов посети и кооперативния пазар

Първоначално бяха отпуснати 50 000 лева за инфраструктура, от Министерство на културата са били отпуснати 20 000 лева, а сега средствата отиват само за археологически проучвания. Миналата година археолозите са получили от МС още 200 000 лева, благодарение на което е разкрита централната част на стария град. Не е необходимо цялостно проучване, а то би било нереално според доц. Вагалински, но основната цел е древният град да стане достъпен, за да има ползва за общината и като цяло за страната. Сериозен проблем за археолозите остава иманярството, посочи още специалистът.

Всеки може да наблюдава разкритието на находките в онлайн платформата Археология Булгарика. С "Музейко" се обмисля в момента създаването на видео мост, чрез който децата ще могат да виждат в реално време как археолозите разкриват историята ни.

Трябва да работим особено а децата, изтъкна доц. Вагалински.

Кметът на Петрич спира строителството в Рупите

Кметът на Петрич спира строителството в Рупите

Има неприключила процедура по изработване на Общ устройствен план за общината