Министерството на икономиката и енергетиката ще обявява ежеседмично основна информация за цените на хранителните стоки на дребно в страната.

Целта е да се създаде потребителски, а не държавен натиск върху търговците и хората да не купуват в магазините, където стоките са скъпи, заяви министърът на икономиката Петър Димитров.

Всяка седмица ще се дава информация за 15 вида хранителни продукти, като тя ще включва минимална, максимална и средна цена.

Информация ще се дава за три вида хляб, брашно - тип 500, за киселото и прясното краве мляко, за кравето сирене, кашкавал "Витоша", яйцата, за свинското месо с кост и без кост, за пилешкото месо, кренвиршите и слънчогледовото олио.

Един път месечно правителството ще дава и подробна информация за цените в 15 големи града, където ще се наблюдават големите търговски обекти, съобщи още министър Димитров.

Припомняме, преди дни премиерът Станишев заяви, че подобен контрол е напълно нормален и това не е социализъм, а информираност.

Преди дни Комисията за защита на потребителите обяви, че се наблюдават големи разлики между минималните и максималните продажни цени на един и същи продукт, което означава, че повишението на цените е предимно спекулативно. Едновременно с цените на основни хранителни продукти продължават да се покачват, като от различни браншови организации обявяват критично състояние и прогнозират нов скок в цените или фалити. Това днес направиха и от Съюза на пчеларите.