От Асоциация "Диабет, предиабет и метаболитен синдром" настояха за подкрепа на хората със затлъстявания. На пресконференция в БТА председателят на Асоциацията Мариана Александрова обясни, че на пациентите със затлъстяване трябва да бъде подадена ръка, защото повечето хора имат неправилно отношение към тях, смятат за "аутсайдери без воля, които не желаят да отслабнат".

Затлъстяването е хронично заболяване, макар че само в 18 държави официално е прието като заболяване и само в 23 има такава клинична пътека, отчете Александрова. Проблемът е, че основното лечение е бериатричната хирургия. Нашата идея за програма "Отслабвай смело" е да сравним групи, които отслабват различно - само с диета, само със спорт или само с психологическа подкрепа, посочи тя. Програмата ще бъде десетмесечна, ще обхваща 40 души и ще включва четири занимания седмично.

Няма увеличение на децата с диабет у нас заради COVID-19

Няма увеличение на децата с диабет у нас заради COVID-19

Диагностиката обаче закъснява заради отлагане на прегледи

Ендокринологът Ангелина Недялкова изтъкна, че около 50% от хоспитализираните болни с коронавирус, имат индекс на телесната маса над 30%. Нашата система трудно да се справя с болничното лечение, призна Недялкова.

При хората със затлъстяването всички инфекции се овладяват трудно и трябва да се наблегне на превенцията. Ако тези хора не редуцират теглото си и не получат лечение за затлъстяването си, много трудно могат да се справят с останалите заболявания, посочи тя. Около 50% от българите имат наднормено тегло или затлъстяване.