Въпреки че от протестния щаб на превозвачите снощи съобщиха, че днес няма да има протест, превозвачи, които не са се чули това съобщение, отново излязоха на автомагистрала "Тракия" на входа за София, съобщи БНТ.

Организаторите на протеста ги пренасочили да се връщат обратно към нормалната си работа. Те потвърдили, че днес няма да има протест, но за 18 май готвели отново национален протест в София и страната.

Столичният градски транспорт на протест на 18 май

Столичният градски транспорт на протест на 18 май

Заради финансовите проблеми и заплахата да спре и остави работещите без заплати

По информация на bTV на входа на София при парк "Врана" днес трябвало да се съберат десетки камиони и тази сутрин полицейското присъствие на мястото било засилено. Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров е обяснил, че вчера е било нарушено конституционното право на протест на превозвачите, "Протестът ни основно е срещу високите цени на горивата. Искам да се обърна към министъра на вътрешните работи, защото той разпореди да не бъдем допуснати в центъра на София, и да попитам кой ще поеме отговорност за това. На 18 май очаквайте още по-мащабни протестни действия", е заявил той и призовавал всеки български гражданин на 18 да излезе на протест срещу високите цени на горивата.

Медията съобщава също, че шофьорите на камиони и автобуси снощи са се изтеглили от входа на София въпреки първоначално заявеното си намерение да останат там през цялата нощ. Стигнало се и до напрежение с полицията. Превозвачите били принудени да напуснат преди 22 часа, до колкото са имали разрешение за протест вчера.

Караджов готов за нова среща с превозвачите, но не отстъпва за тол таксите

Караджов готов за нова среща с превозвачите, но не отстъпва за тол таксите

Оставката не представлява ценност

По-рано тази сутрин пък на бул. "Цариградско шосе" в Пловдив имало паркирани камиони. Те имали разрешение от общината да стоят на входа на града в продължение на два дни на входа на Пловдив, но около 17:30 ч. вчера шофьорите били помолени от полицията да разчистят входа, тъй като стават големи задръствания. Вчера в Пловдив нямало шествие и такова не се очаквало и днес да има, но на всички входно изходни артерии на града отново щели да бъдат разположени тежкотоварни камиони.

И таксиметровият бранш плаши с блокада Министерство на транспорта

И таксиметровият бранш плаши с блокада Министерство на транспорта

Таксиметровите асоциации са сигнализирали с жалби

Припомняме, че вчера превозвачите започнаха протестни действия със следните искания:

  1. Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен период.
  2. Намаляване на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца.
  3. Мораториум върху разширяването на обхвата и размера на ТОЛ таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.
  4. Осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите.

По-късно към исканията си допълниха и искане за оставки - на транспортния министър Николай Събев, на регионалния Гроздан Караджов и на финансовия Асен Василев заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани.

Регионалният министър Гроздан Караджов се срещна вчера с представители на протестиращите превозвачи в Пловдив и постигна известно разбирателство с тях. Превозвачите заявиха, че вече искат оставката само на транспортния министър Николай Събев. След разговорите стана ясно, че засега Караджов не предвижда отлагане на новите тол такси, но е готов на допълнителни разговори с превозвачите по темата.

Миналата седмица се проведе среща в Министерски съвет, от която превозвачите излязоха възмутени от "етикета и липсата на елементарен протокол" на правителството и по-конкретно на премиера Кирил Петков. От срещата изтече и запис с размяна на реплики между Магдалена Милтенова, председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи, и премиера Петков. Не е ясно кой е направил и пуснал по медиите записа.

Протестите на превозвачите ще продължат поне до 18 май

Протестите на превозвачите ще продължат поне до 18 май

От бранша заплашват с нови протести и блокади на пътища

По-късно Нова телевизия съобщи, че над 30 тира са блокирали "Цариградско шосе" в Пловдив в знак на протест и са затруднили движението на автомобилите, принудени да преминават в една лента. Нямало напрежение обаче. Вчера те блокирали входните артерии на града, а днес - вътре са в него. Протестиращите обещали тировете да се увеличават с всеки час, докато не стигнат до участъка на булеварда при изхода на града.