Всичките шест входа на Пловдив са блокирани от тежкотоварни камиони. На Асеновградско шосе се пропускат автомобили през най-лявата лента. Така се е образувала дълга колона.

Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря.

Бесни превозвачите напуснаха срещата си с Кирил Петков, готвят блокада на държавата
Обновена

Бесни превозвачите напуснаха срещата си с Кирил Петков, готвят блокада на държавата

Караджов не се плаши от протестите на бранша и се надява на по-конструктивен диалог на следващата среща

"Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори", заяви Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи. На въпрос отворени ли са за преговори с властта бе отговорено, че "да, но ако няма провокации от страна на правителството". Явно очакванията за провокации са отново под формата на запис, който изтече в медиите от срещата в последния работен ден миналата седмица, когато превозвачите обидени напуснаха срещата с Кирил Петков в Министерски съвет. Никой обаче не е заявил, че стои зад записа, а от превозвачите дори изрази съмнение, че е направен и пуснат в публичното пространство от Министерски съвет.

Исканията на превозвачите са:

  1. Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен период.
  2. Намаляване на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца.
  3. Мораториум върху разширяването на обхвата и размера на ТОЛ таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.
  4. Осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите.
  5. Оставки на Николай Събев, Гроздан Караджов и Асен Василев заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани.

Десетки камиони и автобуси се събраха тази сутрин и на "Цариградско шосе" в София.

Очаква се да част от камионите и автобусите на тръгнат към Министерски съвет и да блокират от бул. "Мария Луиза" до бул. "Г.С.Раковски".

Тези автобуси и камиони, които няма да могат да влязат в центъра, ще направят протестно шествие от "Цариградско шосе" до "Ботевградско".

"Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания има самоорганизиране на протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес", заяви Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки на колонка. Припомняме, че за намаляване на акциза се иска и нотификация от ЕК.

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината, ще доведат много фирми до фалити.

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Държат срещите да бъдат само публични