"Раздали сме над 100 милиона лева субсидии и въпреки това има населени места без транспорт. Това не е нормално." Това заяви транспортният министър Николай Събев по време на посещение в Русе. Той изрази готовност да се дадат субсидии на превозвачите за да няма дублиране на линии и селища без транспорт.

"Ние сме отговорно правителство и няма да се поддадем на шантаж. Срещу нас ако седнат отговорни предприемачи, ние ще седнем и ще обсъдим нещата. С хора, които не искат да преговаряме и просто не знаят какво искат да направят, няма да нужда да преговаряме.", каза министърът.

Събев заяви, че финансовият министър обсъжда антиинфлационен пакет от мерки. Очакваме пакет от МФ, който да бъде разгледан от правителството, добави той.

Министърът коментира и темата за летището в Русе. Русе да има летище е мой личен ангажимент и работя усилено по въпроса. Вече са преведни пари по сметката на обшината. Само, че за да започнат да се използват, трябва да има нотификация от ЕК, че това не е държавна помощ. За да се случи това, някой трябва да седне и да попълни формуляри и да ги изпрати до комисията. От декември е извършен превода, но формулярите не са изпратени. Обсъждали сме с кмета на как да ускорим процеса, добави Събев. Той заяви, че има конфликт с общинския съвет на града, който спъва процеса. Министърът подчерта обаче, че е друг въпроса колко рентабилно ще бъде летището.

Николай Събев засегна и темата за фериботната връзка с Румъния. Той заяви, че страната ни има нужда от нея, за да се облекчи трафика към северната ни съседка. Министърът добави, че има договорка за изграждането на още мостове над река Дунав, където има и фериботна връзка с Румъния. "Наясно сме, че това отнема време, за това бързаме да стартираме.", допълни Събев.

Министърът съобщи, че се работи и по възможността за създаване на скоростна жп линия Букурещ-Русе-София Атина. Той добави, че ще бъде модернизирана и железопътната връзка между Русе и Варна.

Министерството на транспорта подкрепя проект за градска железница в Русе

Министерството на транспорта подкрепя проект за градска железница в Русе

Ведомството ще съдейства за организиране на работна среща на заинтересованите страни