Министерството на транспорта и съобщенията ще съдейства за организиране на работна среща на заинтересованите страни по проект за изграждане на градска железница в Русе. Това е заявил министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев на среща със Сдружението на областните управители на Русе. 

Градски железници в София и Пловдив са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост

Градски железници в София и Пловдив са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост

Отсечката от метрото Шипка - Цариградско шосе не е включена в плана, заради възможно забавяне на дейностите

Бързият транспорт с добър интернет ще започне да решава въпроса с демографията в полза на малките селища и от тази гледна точка проектът за градска железница има моята подкрепа, е казал по време на срещата Събев, информират от ведомството.

Идейният проект за градска железница е одобрен от експертен съвет на Националната компания "Железопътна инфраструктура", са информирали представители на сдружението. Той предвижда използване до голяма степен на съществуващата инфраструктура.

Показват плановете за транспортната инфраструктура в интерактивна карта

Показват плановете за транспортната инфраструктура в интерактивна карта

Тя визуализира проектите, предвидени за реализиране в районите за планиране на страната

По време на срещата Николай Събев е посочил, че подобряването на свързаността е приоритет на правителството, като целта е едновременно да почне строителството и да се правя връзките с инфраструктурите на съседните страни, затова е необходим и втори мост при Русе, за да има високоскоростен влак Букурещ - Русе - София. Той е категоричен, че тези планове трябва да се развиват в синергия, не само от едно министерство.