Банковата система е стабилна, а БНБ да следи нещата. Това заяви в извънредното студио на "Нова телевизия" министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Българските банки направиха стрестестовете и ги минаха. За момента банковата система не е уязвима, тя е изключително гъвкава и ще намери правилния начин", каза министърът.

Според него БНБ ясно е показала, че следи нещата.

БНБ въведе финансови антивирусни мерки за 9.3 мрд. лева.

БНБ въведе финансови антивирусни мерки за 9.3 мрд. лева.

Те са насочени към повишаване на банковата ликвидност и облекчаване на условията за кредитиране

Относно спекулата в цените, Караниколов заяви, че има около 130 продукта, които са жизненоважни за населението.

"Следим цените и на едро, и на дребно. От днес има предложение да се сложи таван. Притеснявам се, че ако го сложим, всички ще отидат на максималната цена и след няколко дни ще се събудим с много по-скъпи стоки", коментира Караниколов. ПО думите му предложението е държавата да следи тези основни стоки и да има механизъм, който да използва, ако цените се повишат спекулативно.

Д-р Кунчев: Положителните проби за коронавирус станаха 110

Д-р Кунчев: Положителните проби за коронавирус станаха 110

Само преди два часа те бяха 107

Що се отнася до туризма, Караниколов обясни, че дори и да се дадат пари за този сектор, той не може да работи в момента.

"Министерството на туризма подготвя кризисна стратегия", припомни Караниколов. Той обаче обясни, че се преговаря да бъдат пренасочени средства от еврофондовете, които не са изразходвани.

"Ако този вирус изчезне след 1 месец, за българската икономика няма да има кой знае колко последици", смята икономическият министър.