Да се въведе карантина в село Осина, иска кметът на Сатовча. Хората в цялата община са притеснени и настояват селото да бъде поставено под карантина, съобщи БНТ.

Това стана ясно след като само за седмица сатовчанското село Осина се превърна в огнище на зараза от коронавирус.

Припомняме, че Националният оперативен щаб съобщи, че най-много нови болни са регистрирани в Благоевградска област - 15 души, поради установеното огнище в село Осина, община Сатовча.

Според кмета на общината д-р Арбен Мименов въвеждането на карантина в селото е наложително, тъй като заразата се пренася много бързо в целия район.

Мименов обясни, че движението към и от село Осина е изключително интензивно. Много хора пътуват ежедневно до Сатовча и Гоце Делчев. Камиони доставят суровина и изнасят готова продукция от петте дървопреработващи фабрики в селото, има и няколко шивашки цеха.

Той коментира, че въпреки че повечето от хората, дали положителна проба за коронавирус, нямат никакви или имат леки симптоми, ако епидемията се разрасне, това ще затрудни и най-близката болница в Гоце Делчев.

Проблемът не е с леглата, категорични са медиците в общинското лечебно заведение. Могат да се обособят още 18-20 болнични легла, но няма достатъчно лекари и медицински сестри, както и защитни костюми.