Председателят на НС Цвета Караянчева и депутати честваха 75 години от спасяването на българските евреи. Те почетоха и паметта на жертвите от Холокоста. Церемонията се състоя "Паметника на спасението" до Народното събрание. Домакини на събитието бяха Столична община и Организацията на евреите в България "Шалом".

На "Паметника на спасението" председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители поднесоха венци и цветя.

С днешната церемония отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи, когато и парламентаристи, и българската църква, и цялата българска общност, са се вдигнали като един, за да запазят своите сънародници. Това заяви Караянчева пред събралите се хора. Тя допълни, че подобен акт е достоен за уважение и преклонение.

Делегация от Израел също взе участие в честването. В нея влизат всички големи организации и обединения на българските евреи.

Българските евреи са били част от българския народ. Затова той се е вдигнал, за да ги защити. Това заяви почетният председател на делегацията Хари Зеслер.

Сред спасителите на българските евреи има както известни по онова време личности, така и обикновени хора. Наш дълг е да помним всички тези достойни българи, които заставаха на страната на доброто и на живота, заяви председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" д-р Александър Оскар посочи.