Темата с промените в Кодекса на труда, породена от дистанционната работа, е доста наболял проблем, изникнал като птицата феникс от пандемията COVID-19 и събудила интерес в много хора. Toва заяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов на дискусия на тема "Промени в Кодекса на труда, произтичащи от ковид пандемията и режима на работа от разстояние в случай на извънредно положение, съгласно приетото Европейско рамково споразумение за работа от разстояние и по примера на немската система".

По думите му скоро време ще има възможност и необходимост експертно и професионално да се дебатира темата за промените в Кодекса на труда.

Вицепрезидентът на КНСБ открои две причини за промяна в Кодекса на труда. Първата причина да се избере темата е това, че в условията на пандемия дистанционната форма на работа допринесла за това икономиката да функционира, заетостта да бъде запазена, а загубите от ограничените възможности за работа да бъдат ограничени.

КНСБ поиска промени в Кодекса на труда в извънредни ситуации

КНСБ поиска промени в Кодекса на труда в извънредни ситуации

По думите на Румен Радев трябва да се мисли за запазване на работните места

Делът на работещите от разстояние се е увеличил от 5 до 40% в периода на пандемията. 25% от работещите ще продължат дистанционен режим на работа два пъти седмично на доброволна основа, отчете Чавдар Христов.

"Апетитът идва с храненето и за голяма част от работещите в тези условия би било полезно и приятно да продължат да работят дистанционно. Пандемията принуждава по силата на текст от закона, а законът - Кодексът на труда, дава правна възможност страните да се договорят да работят в тези условия", категоричен бе Христов.

Според него пандемията разкрила съществени разлики в дистанционната работа. В ЕС една голяма част от хората, работили в тези условия, не са имали предходен опит, посочи вицепрезидентът на КНСБ.

Необходимо е да бъде направен един анализ в национален мащаб и на базата на него да се пристъпи към законодателни изменения. КНСБ предложили анализът да бъде възложен на работодателските и синдикалните организации от държавата. Ние сме тези, които сме основни фигури и субекти в дистанционната работа, на нас ни приляга, ние сме в предприятията и ние сме засегнатите, подчерта Христов.

АИКБ и КНСБ предлагат промени за компенсиране на работодатели и работници в кризисни ситуации

АИКБ и КНСБ предлагат промени за компенсиране на работодатели и работници в кризисни ситуации

С промените се цели в такива случаи да бъдат подпомогнати директно от държавния бюджет

Той посочи, че работата от разстояние ще придобие по-широко разпространение. Проблемите от тази работа са свързани с контрола върху работата, страх и опасения от здравословните условия на труд и кога сме в условията на трудова или битова злополука. КНСБ нямат информация да са настъпили фатални случаи, които да налагат да се подходи внимателно.

Втората причина за дискусията е ревизията на предприетото европейско рамково споразумение за работата от разстояние. В европейски план има предприети действия от страна на ЕК на директива относно правото на изключване от работа в цифрова среда. "От гледна точка на работодателите, които подкрепят дистанционната работа отпреди пандемията, е действително важно да се отчете съображенията им за намаляване на материалните им разходи", изтъкна Христов.

"Дай Боже да се формира законодателна и изпълнителна власт. Ние имаме общо решение с работодателите, така че на нас ни предстои, няма как да не се случи работата по изменение в законодателството и вероятно ще се наложи да се проведат не една или две срещи, а да се обсъдят позициите за промени в закона", завърши вицепрезидентът на КНСБ.