Намалението на цените на ВиК услугите е "пирова победа" за определени политически сили и неправителствени организации, за които популизмът и медийното внимание са по-важни от реалното решаване на проблемите с водата за българските граждани. Това заявиха в позицията си от Националния браншови синдикат "Водоснабдител" - КНСБ.

Според тях решението на КЕВР не отчита финансово-икономическото състояние на ВиК операторите и на практика изправя пред фалит ВиК дружествата, на които се намаляват цените на ВиК услугите. Това важи особено за ВиК дружествата в Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Видин и София област.

Решението поставя пред провал усвояването на средства по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., което ще направи невъзможно изграждането на пгречиствателни станции и друга ВиК инфраструктура и ще попречи за изпълнението на ангажиментите на България към Европейския съюз, заявяват те.

Окончателно: Водата поскъпва в 7 града от 2021 г.

Окончателно: Водата поскъпва в 7 града от 2021 г.

Най-значително е увеличението за София и Разград

Едва ли КЕВР ще поеме отговорност, когато стотици хиляди български граждани останат без нормален достъп до вода за питейно-битови нужди и няма как да се съгласим с бюрократично и чиновническо отношение към съдбата на толкова жизненоважен сектор като ВиК. Категорично ще се противопоставим срещу заплахата от съкращения на стотици работни места. Не е справедливо за пореден път работниците и служителите във ВиК дружествата да плащат чрез ниските си работни заплати и загубата на работните си места за чужди грешки и безхаберие, категорични са от браншовия синдикат "Водоснабдител" - КНСБ

Припомняме, че на 30 декември Комисията на енергийно и водно регулиране прие окончателно решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за 2021 г.