От КНСБ смятат, че са нужни спешни, ясни и категорични действия от страна на държавата, за да се изчисти имиджа на България пред Европейската комисия.

Прозрачност на процедурите по усвояване и надзор над обществените поръчки по европейските правила биха довели до позитивен ефект, заяви президентът на КНСБ Желязко Христов, цитиран от БНР.

Синдикалната оценка след докладите гласи, че критиките ще се отразят негативно и върху социалната и икономическата стабилност на страната, каза още Желязко Христов.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви в интервю за националното радио, че през септември синдикатът ще проучи готовността на членовете си за социални протести.

Христов изтъкна високата инфлация и обидно ниските доходи, като основни причини за недоволството.

"За съжаление на фона на радостта или позитивизма, че има икономическо развитие, че има висок ръст на брутния вътрешен продукт, че се увеличава заетостта и намалява безработицата - безусловни факти - и че има значителен обем на новите инвестиции, повечето хора в страната по никакъв начин не усещат резултати от тези процеси в джоба си, в по-добро образование на децата си или в по-добри грижи за здравето си, нито с по-добри пътища и услуги, а още по-малко законността и справедливостта в страна," обясни Желязко Христов.

Правителството трябва да осигури по-прозрачен механизъм и да прекрати всички неадекватни практики за усвояване на средства от ЕС, допълни още лидерът на КНСБ.