Личните лекар не разполагат с електронно направление. Такова не е създадено и съответно ние не можем да го използваме, за да насочваме пациентите си за изследвания и диагностика. Чакаме да се създаде такова нещо, защото интернет и технологиите са достатъчно развити и е съвсем нормално да го имаме". Това заяви в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. По нейно мнение лечението вкъщи има плюсове и минуси. Бързите антигенни тестове според нея са много добра възможност.

Джипитата ще издават направления за PCR тестове от ноември

Джипитата ще издават направления за PCR тестове от ноември

Не е ясно дали ще има лимити за направленията

Това би лишило пациентите от излишното лутане по болници и лаборатории, смята д-р Николова. Тя добавя, че ресурсът на системата е безкрайно претоварен и положението ще става още по-лошо. Медиците в България умират, но не се предават. И вчера изгубихме колега от Плевен. Работим с големи усилия само, за да можем да покрием всичко, което се случва, казва Николова.

Според нея в България трябва да бъдат изградени пунктове за проби, на които може да се ходи с автомобил. Това би било много по-удобно и бързо за хората, които имат нужда от тест.