Социалният министър Ивайло Калфин обяви за несериозно твърдението за замразяване на социалните разходи, каквото обвинение се чу от опозицията по време на приемане на Бюджет 2016 година.

Пред bTV той каза, че 400 млн. лева са парите за социални разходи. По думите му Бюджет 2016 е бюджет в рамките на възможното. Към социалните разходи ще се добавят и 300 млн. лв. европейски средства.

Обвинението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов към АБВ за политическа проституция, Калфин коментира така: „Изказването говори за нивото му. Политическа проституция може де има навсякъде, но не и при нас”.

Министърът уточни, че АБВ се е изнервила в сряда от разместванията, които са правили по бюджета депутатите от ГЕРБ на принципа „ще правим каквото си искаме”. Той обяви, че АБВ би излязла от управлението, ако ГЕРБ прекалят с такова поведение.

На въпрос защо все още има таван на пенсиите, той обясни, че има ограничение на входа и на изхода на пенсионната система – минимален осигурителен доход и таван на плащанията. Той напомни, че по закон таванът трябва да отпадне 2018 г.

Коледните добавки не са за всички пенсионери, защото парите за тях са 51 млн. лв. и ако се разпределят между всички възрастни, те ще получат по 10-15 лв., каза министърът.

Относно замразяването на парите за отглеждане на дете втората година от майчинството на 340 лв., той обяви, че тази сума е равна на минималната работна заплата без данъците и осигуровките. Догодина минималната заплата ще стане 420 лв.

Ивайло Калфин коментира и проблемът със сигурността в Европа като бивш външен министър (в правителството „Станишев” 2005-2009). По думите му в България мерките за сигурност няма да се променят радикално, но вниманието трябва да се увеличи, защото няма застраховани държави.

Относно напрежението между Русия и Турция, той е на мнение, че Турция е реагирала доста остро в тази ситуация. Калфин е категоричен, че никой няма интерес от конфликт между Русия и НАТО.

Калфин коментира още, че Русия всъщност атакува „хранителната верига” на „Ислямска държава”. По думите му е задължително САЩ, Русия и Европа да се обединят в борбата срещу ИДИЛ, защото групировката е най-голямата заплаха в момента