Областна дирекция по безопасност на храните в Пазарджик конфискува 1 тон сурово мляко без документи. Акцията е резултат от съвместна проверка със служители на районното на полицията във Велинград и на НАП, съобщиха от агенцията по храните.

Проверката е установила нерегламентирано транспортиране на 930 литра в цистерна и 70 литра в бидон.

Суровината е превозвана без придружаващи ветеринарномедицински документи за произход.

БАБХ унищожи над 1,5 тона храни при проверките за празниците

БАБХ унищожи над 1,5 тона храни при проверките за празниците

Често предлагали храна с изтекъл срок

Цялото количество е конфискувано и унищожено, а на нарушителя е съставен акт.

По време на проверките през изминалия месец от ОДБХ-Пазарджик са бракували и унищожили над 26 килограма месни продукти, 42 килограма колбаси без маркировка и документи за произход.

Инспекторите са извършили 395 инспекции, като са съставили 9 акта и са издали 42 предписания, съобщиха още от агенцията.

Инспектори зорко следят кебапчетата и виното на "Сурва 2017"

Инспектори зорко следят кебапчетата и виното на "Сурва 2017"

Празникът на кукерите продължава три дни

Констатираните нарушения са свързани с неизпълнение на предписание за етикетиране на храни. Констатиран е например колбас без етикет, както и съвместно съхранение на храни от животински произход с негодни за консумация продукти.

При проверките са констатирани още няколко случая на умишлено или неумишлено пренебрегване на изискванията. Констатирано е влагане на подсладител над разрешената норма в боза, намерен е и обект без удостоверение за регистрация, а един работник е бил без лична здравна книжка.