Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) унищожи 1535 килограма храни при проверките за Коледните и Новогодишни празници. Инспекторите са извършили общо 2254 извънредни проверки, съобщиха от агенцията.

430 от въпросните проверки са били в производствени предприятия, а 1664 - в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене. Имало е и 184 в складове за търговия на едро.

Инспектори по храните тръгват по зимните курорти

Инспектори по храните тръгват по зимните курорти

Извънредни проверки стартира БАБХ през туристическия сезон

Най-често констатираните нарушения са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, както и нерегламентираната им продажба - предимно от животински произход.

Засечени са и неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.

Етикетите вече задължително с хранителни стойности

Етикетите вече задължително с хранителни стойности

Хранителната стойност се декларира в g за 100 g или в 100 ml храна

Инспектори в Бургас са бракували и насочи за унищожаване 1325 килограма сухо мляко с изтекъл срок на годност.

При засилените проверки инспектори в Пазарджик са конфискували близо 100 килограма храни от животински произход с изтекъл срок на годност.

Конфискуваха близо 58 тона негодна храна в София

Конфискуваха близо 58 тона негодна храна в София

Сред тях има кашкавал и месо

В Пловдив, София и Стара Загора са спрели от търговската мрежа 16,5 килограма суровини от животински произход без съпроводителни документи. Над 15 килограма месни продукти с изтекъл срок на годност и 13,6 килограма месни продукти без документи за произход също са щели да влязат в продажба.

В резултат на установените несъответствия са съставени 31 Акта и са направени 103 Предписания.