ïðàâîñúäèå Конституционият съд отхвърли днес искането на 57 народни представители от ОДС за обявяването за противоконституционен на Закона за защита на класифицираната информация, съобщиха от пресцентъра на КС.

На второто си заседание конституционните съдии останаха разделени – с 6 на 6 гласа, по въпроса дали трябва да се отмени параграф 37, който отмени Закона за достъп до досиетата на бившата ДС и закри комисията по досиетата.

Поради невъзможност да се съберат 7 или повече гласа "за" или "против" този параграф, Конституционият съд отмени искането на депутатите.

Гласувалите “против” се позовават на тълкувателно решение на КС от 1997 година, че законодателят може да ограничи правото на информация, когато става въпрос за националната сигурност и Народното събрание решава как да се ограничи.

За всички останали текстове от Закона за класифицираната информация, съдиите са гласували единодушно с 12 гласа “против” отмяната им.

С това свое решение КС на практика потвърди закриването на комисията "Андреев". Досиетата ще бъдат засекретени.

Това е вторият път, когато съдът не може да вземе решение. Миналата година съдиите се разделиха при обсъждането на Закона за чужденците или т. нар. Закон “Анти Чорни”.