България да поеме отговорност за развитието на високите технологии, призоваха на пресконференция български учени.

По време на форума главният научен секретар на Българската академия на науките Стефан Хаджитошев заяви, че през последните години липсва достатъчно финансиране и потенциалът в сферата на космическите изследвания се съхранява благодарение на традициите.

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщенията Пламен Вачков припомни развитието в сферата на спътниковите съобщения у нас.

Като една от най-важните години за развитието на спътниковите съобщения той определи 2003 г., когато е свален монополът на БТК за наземните станции, довело по-късно до либерализиране на пазара на съобщенията и появата на над 20 играчи на него.

Пламен Вачков изрази надежда България скоро да стане член на Европейската космическа агенция и допълни, че това ще ни даде възможност да участваме в настоящи и бъдещи проекти на агенцията.

Според проф. Любомир Иванов, председател на Атлантическия клуб в България космосът и високите технологии са важно стратегическо направление и е добре България да продължи да го развива.

Той поясни, че преди прехода е имало много постижения, за които държавата е помагала, а днес по-голяма част от изследванията в тази област се финансират от бизнеса.