Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи удължаване на противоепидемичните мерки с три месеца от 1 февруари. Това обяви той по време на изслушване в Комисията по здравеопазване.

По думите му, това се налага заради опасността от разпространение и заразяване с новия щам, макар официално той да не е доказан у нас.

По острата тема - исканията на ресторантьорите да бъдат отворени заведенията въпреки по-ранния отказ на премиера Бойко Борисов днес, Костадин Ангелов отново каза, че се водят разговори, но на този етап се пускат само големите ученици на училище.

По думите на здравния министър мерките ще продължат и след 31 януари, но ще се следи какво се случва в рамките на 14 дни и ще се направи преценка.

Новият щам на английския вирус е у нас, убедени здравните власти
Обновена

Новият щам на английския вирус е у нас, убедени здравните власти

Ангел Кунчев: Ситуацията във Великобритания рязко се е променила

В рамките на въпросите Костадин Ангелов коментира и как ще се проведат изборите на 4 април по време на пандемия.

"Основна грижа на правителството е провеждане на изборите, така че всеки български гражданин да упражни правото си на глас, като за целта се подготвя медицински протокол, като се използва опитът на много държави - Англия, Румъния. Макетът на този протокол ще бъде представен до края на този месец. Здравният министър подчерта, че за провеждането на изборите ще се обсъжда всеки един детайл, за да се запази животът и здравето на всички, в това число и представителите на всички хора.

По отношение на мерките - голяма част от тях са ясни, те ще бъдат разписани в нарочно издаден протокол, областните комисии ще ръководят процеса по места.

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Склонен е на компромис само за учениците

Костадин Ангелов коментира отново и темата защо в страната са ваксинирани най-малко хора." България е последна по ваксинирани срещу коронавирус в Европа", потвърди обаче здравният министър. По думите му обаче ваксинационният план върви добре. "Доволни сме от неговото изпълнение, много често в медийното пространство и в социалните мрежи се появяват информации, че сме на последно място по ваксиниране в Европа. Това е така, тъй като сме получили 35 000 ваксини и когато дойдоха, трябваше да се вземе решение дали да се направят на брой хора или да се гарантира втора доза. Затова България изостава, процесът в Италия, например, е компрометиран, тъй като има забавяне на пратките, а втората доза не е направена. Това не допуснахме, с грижа за всеки отделен човек", поясни Ангелов.

Фонът на коронавируса у нас - оптимистичен, но Ангелов остава внимателен

Фонът на коронавируса у нас - оптимистичен, но Ангелов остава внимателен

Вътре в страната картината ставала шарена