Омбудсманът Диана Ковачева поиска отмяна на матурите за IV и X клас. Тя е изпратила препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев. Повод затова са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г.

Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан. Според тях, децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация, посочва омбудсманът.

В същото време, "за малките ученици от I до IV клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомага за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им и за адаптация към настоящата ситуация на онлайн обучение, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност", допълва Диана Ковачева.

Вълчев отложи решението за връщането на големите ученици в клас

Вълчев отложи решението за връщането на големите ученици в клас

Малките матури остават

Тя припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

Вчера министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отложи решението за връщането на големите ученици в клас.

Припомняме, здравният министър Костадин Ангелов обясни, че големите ученици ще учат три седмици на училище, три - вкъщи.