Гражданската мрежа "Запазете Бедечка" е в готовност да поднови протестните действия в защита на парка, след поредните спекулации относно статута на зелената площ, предизвикани от нескопосани или преднамерени действия на хора от властта и местната администрация.

Недоволството на "Запазете Бедечка" идва след като тези дни няколко медии побързаха да обявят, че в съда частично бил паднал планът "Бедечка" да е парк. Само преди седмици пък старозагорският депутат и заместник-председател на Народното събрание Емил Христов също се заигра с темата в отговор на журналистически въпрос - говорейки, че казусът с парка не бил приключил.

Кой и защо мъти водата около "Бедечка", питат старозагорци.

Бедечка остава само парк според нов ПУП

Бедечка остава само парк според нов ПУП

Без бетон върху 300 дка парк и хиляди дървета

Фактът, че сега в съда се оспорва с променлив успех подробният устройствен план е само детайл. Огромната част от парковете в България и бездруго нямат подробни устройствени планове.

Единственото, което някои собственици на терени постигат с отлагането на подробния устройствен план, е забавяне на обезщетения или замени.

На този фон общински служители продължават да отказват да предоставят на представители на сдружението "Запазете Бедечка" ранните планове на Бедечка, които ясно доказват, че паркът е надлежно отреден и урегулиран още в средата на миналия век. А по закон трябва да има публичен регистър за такива документи на сайта на общината. За да получат и да се запознаят с плановете, от "Запазете Бедечка" отново изпратиха заявление по ЗДОИ, на което трябва да има отговор най-късно до 28.08.2020 г.

Защитниците на Бедечка осъдиха община Стара Загора

Защитниците на Бедечка осъдиха община Стара Загора

Местната управа не разкри колко пари са отишли за провеждането на референдума

Припомняме, че миналата година официално Подробният устройствен план предвиди площта на парка "Бедечка" само за зелена площ. Това стана след като гражданското движение "Запазете Бедечка" успя не само да привлече кметът на Стара Загора на своя страна, но и спечели редица съдебни процедури срещу реституция в парка и планове за застрояване.

През 2011 г. реално съществуващият парк беше отреден за цялостно застрояване - след спорно възстановяване на земеделски имоти в парка и последвали десетилетия на решения в полза на застрояване. Голяма част от тези решения бяха определени като порочни и нищожни.