Организацията "Запазете Бедечка" осъди община Стара Загора за отказа на кмета на града Живко Тодоров да предостави обществена информация за изразходваните средства за проведения референдум за съдбата на парк Бедечка.

Решението е на Върховният административен съд (ВАС) и е окончателно, не подлежи на обжалване.

От организацията поискаха от местната управа данни относно всички извършени разходи за материали, услуги и възнаграждения по отделни пера - за рекламни материали във връзка с разяснителна кампания, възнаграждения на избирателни комисии, други договори или други разходи, направени във връзка с проведения на 18 юни 2017 г. местен референдум.

Съдът потвърди решението на Административен съд Стара Загора, който също осъди общината. Решението обаче беше обжалвано.

Референдумът за Бедечка се провали

Референдумът за Бедечка се провали

Едва 15,42 % активност на допитването

С решението на ВАС се отменя отказа за достъп до обществената информация, връща се административната преписка на кмета на общината за ново процедиране и произнасяне по същество по заявление за достъп до обществена информация.

Общината трябва да плати разноските по делото.

"Това решение на ВАС е още едно потвърждение, че гражданите, освен задължения да плащат данъци и такси, имат и права да знаят как се разходват бюджетни средства", пишат от организациите.

Защитниците на Бедечка очакват с нетърпение данните, след което обещават да ги направят публични.

Екозащитници алармират за пореден строеж в старозагорски парк

Екозащитници алармират за пореден строеж в старозагорски парк

След като "Бедечка" беше спасен, сега под прицел е "Бранителите на Стара Загора"