За поредно строителство в парк в Стара Загора алармират от организация "Запазете Бедечка".

След като през май миналата година беше отхвърлено оспорването на запазването на парк "Бедечка", сега е започнал строеж и в знаковия парк "Бранителите на Стара Загора".

От организацията съобщават, че схемата много прилича на спрения проект в "Бедечка" и застрашава 40 декара. По общия устройствен план обаче застрашени се оказват още близо 100 декара от парка.

От "Запазете Бедечка" обясняват, че отново става дума за имоти, които са възстановени в паркова територия. Вместо обаче те да бъдат евтино отчуждени, общината ги мести в периферията на парка и се разрешава строителство. От организацията алармират, че са застрашени богато озеленени райони от парка.

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк "Бедечка"

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк "Бедечка"

В момента общинските органи проверяват случая и има ли премахнати дървета

Те са категорични, че местата, които попадат в схемата, са в рамките на парка и са залесявани с декоративна растителност. Според тях предложението за застрояване е било прието с "процедурна игра на институции".

Планът за застрояване видимо е в разрез с общия устройствен план на града, посочват от "Запазете Бедечка" и допълват, че това е потвърдено и от омбудсмана на Стара Загора. Това обаче не е спряло процеса.

Организацията изтъква, че са открити и други нарушения - планът за застрояване не е бил оповестен по правилния начин в Държавен вестник, противоречи на законовата забрана за промяна на предназначението на зелени площи и не е проведено обществено обсъждане.

Защитниците на Бедечка спасиха около 300 дка парк

Защитниците на Бедечка спасиха около 300 дка парк

"Запазете Бедечка" постепенно ще се преобразува в група за граждански контрол