Оспорването на запазването на парк "Бедечка" бе отхвърлено от Административния съд в Стара Загора, съобщиха от съдебната институция.

В решението по казуса подробно се описва, че територията е парк и се защитава процедурата по запазването му, инициирана от кмета Живко Тодоров и почти единодушно приета от Общинския съвет, след години на граждански протести.

Защитниците на Бедечка спасиха около 300 дка парк

Защитниците на Бедечка спасиха около 300 дка парк

"Запазете Бедечка" постепенно ще се преобразува в група за граждански контрол

Решението на Общинския съвет от миналата година за запазване на парка ненадейно се оказа и единственото решение, което областната управителка в Стара Загора оспори през мандата си досега. Бяха използвани формални процедурни аргументи с иначе добро намерение като предлог. Достатъчно е обаче елементарно вглеждане в Закона за устройство на територията обаче, за да се види, че аргументацията за неспазена процедура е несъстоятелна.

Междувременно Общината и правителството се споразумяха за военни терени, в които желаещите собственици на имоти в парк "Бедечка" ще получат замяна. За другите законът предвижда 15-годишен период на възмездяване. Така беше постигнато решение, изгодно за всички страни в сагата. Затова и "Бедечка" бе спомената наскоро в изявление на премиера Борисов на събитие в Старозагорско.

Оспорванията и забавянията допълнително пречат добросъвестните собственици на терени да получат замяна.

Мненията на централната и местната власт, общинския съвет и обществеността в града за съдбата на парка всъщност се оказват сходни. На този фон опитът за протакане на практика улеснява и посегателствата върху парка. Наскоро терен беше заравнен с предлог "разчистване", а общината в Стара Загора наложи глоби.

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк "Бедечка"

Въпреки забраните заравниха нов терен в парк "Бедечка"

В момента общинските органи проверяват случая и има ли премахнати дървета

Парк "Бедечка" е зелена територия със стотици декари и хиляди дървета, с алеи и река. След абсурдна реституция паркът бе отреден за застрояване. Последваха протести и две поредни решения на Общинския съвет за връщане на статута на парк.

Междувременно имаше и референдум, който показа огромно мнозинство за запазване на парка, и въпреки че не беше достигнат високият законов праг за участие в допитването, кметът Живко Тодоров заяви, че ще се съобрази с него.

След изтичането на дежурните оспорвания в съда, паркът следва да бъде отразен в общия устройствен план.