Гражданското сдружение "Запазете Бедечка" заплашва с нови протести, ако кметът на Стара Загора Живко Тодоров не предприеме действия за обезщетяването на собствениците на парка, който е заплашен от застрояване, заявиха от сдружението.

Поискана е и среща с кмета понеже граждани са изказали опасения, че времето за законно регламентираното компенсиране на собствениците тече, а Общината не е предприела нужните действия.

Само преди дни завърши фестивалът "На зелено", който се състоя на територията на застрашения парк. Голяма част от посетители на изказаха своите опасения за съдбата на "Бедечка", виждайки стартиралото застрояване от южната страна на алеята, и напомниха своето желание територията северно от нея да остане паркова.

Защитниците на Бедечка осъдиха община Стара Загора

Защитниците на Бедечка осъдиха община Стара Загора

Местната управа не разкри колко пари са отишли за провеждането на референдума

Много от тях поставиха своите подписи под искане за стартиране на законова процедура, което е адресирано до кемтът и гласи:

"Ние, долуподписаните, Ви призоваваме да демонстрирате нужната политическа воля и да действате бързо и решително за окончателното решаване на казуса "Бедечка". Благодарим Ви за всичко, което е свършено до момента. Изказваме нашето желание да инициирате във възможно най-кратки срокове първите процедури по замени или всякакви други възможни действия, ако добросъвестните собственици не са били адекватно обезщетени, с което ясно да сигнализирате, че връщане назад няма и Вие сте изиграли своята ключова роля в решаването на този знаков за страната казус."

От "Запазете Бедечка" има готовност да внесат символичната подписка и настояват за среща с градоначалника. Сдружението също припомня, че кметът на Стара Загора многократно е заявявал своята позиция за запазването на "Бедечка" назад в годините. След като над 85% гласуваха в полза на парка на местен референдум, той пое ангажимент за обезщетяване на коректните собственици, но това така и не се е случило до момента.

Припомняме, че през 2016 година главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев заяви, че започва застрояването на парк "Бедечка", което предизива хиляди да излязат на протест в защита на парка. По този повод се проведе референдум, като 85% от гласувалите граждани бяха "за" паркът да се запази. 

През 2019 година предложението на кмета Живко Тодоров за нов устройствен план за запазването на парка беше прието, а на собствениците трябваше да им се изплатят обезщетения.

Екозащитници алармират за пореден строеж в старозагорски парк

Екозащитници алармират за пореден строеж в старозагорски парк

След като "Бедечка" беше спасен, сега под прицел е "Бранителите на Стара Загора"