В Софийски градски съд (СГС) от КПКОНПИ са внесени две искови молби - едната е срещу Георги Попов и е на обща стойност от 19 147 186,25 лв. Георги Попов е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. 

Припомняме, че след като се завихри  и невнесените такси от страна на Васил Божков, Георги Попов известно време живя в Дубай. Той бе арестуван още на летището при завръщането си у нас. След първоначалния арест Попов бе освободен от ареста под гаранция срещу сумата от 40 хиляди лева гаранция.

Втората искова молба е срещу Николай Бардар на обща стойност 5 679 012,27 лв. Николай Бардар е обвинен от прокуратурата за длъжностно присвояване в особено големи размери.

На своето редовно заседание КПКОНПИ е приела решения за внасяне на искови молби в окръжни съдилища в страната за отнемане на незаконно придобито имущество в общ размер на 25 265 915, 32 лв., за установяване на конфликт на интереси по отношение на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/Галин Николов, за образуване на производство за конфликт на интереси по отношение на зам.-министъра на околната среда и водите Тома Белев и на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" - изпълнителния директор Наско Михов и неговия заместник Александър Николов. На същото заседание се прие и решение за отправяне на препоръки в текстове от проекта на Закон за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерски съвет. Това обвиха от пресцентъра на КПКОНПИ.

По отношение на Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА, е установен конфликт на интереси за това, че на 07.08.2020 г. е упражнил правомощия по служба в частен интерес на свързано с него лице. Той е предложил и назначил брата на своята съпруга на по-висока длъжност и съответно - с по-голямо месечно възнаграждение. В случая, Николов е следвало да си направи самоотвод от конкретните си служебни правомощия. Наложена му е глоба в размер на 5000 лв.

Тома Белев става заместник на Сандов в МОСВ

Тома Белев става заместник на Сандов в МОСВ

За заместник-министър в МВР е назначен и Стоян Темелакиев

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Тома Белев, заместник-министър на околната среда и водите. Поводът е постъпил сигнал, според който същият продължава да е председател на Управителния съвет на Сдружение "Асоциация на парковете в България". Съобразно законовите си правомощия, Комисията проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органа по избора или назначаването им за предприемане на необходимите действия.

В социалната мрежа Фейсбук Тома Белев обяви, че не е в конфликт на интереси и няма конфликт на интереси, защото от създаването си през 2003 г. до момента Асоциация на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, включително оперативната програма Околна среда.

Оке едно производство за конфликт на интереси е образувано днес - по отношение на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" - Наско Михов, изпълнителен директор, и Александър Николов, заместник-изпълнителен директор. Постъпил е сигнал, в който се съдържат твърдения за неправомерно облагодетелстване - сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

По отношение на проектозакона за събиране на вземанията по потребителски договори, КПКОНПИ отправя препоръка към вносителя за включване на детайлна уредба по вписване и критериите към дейността на дружествата за събиране на вземания.

КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

КПКОНПИ подхвана Иван Гешев

Проверяват се сигнали за нарушения на главния прокурор