Много от бандите крадци в Италия си комуникирали чрез специални кодове или белези, оставени по къщите и вилите, които взимат на мушка, съобщава ProntoSofia.

Един от най-използваните доскоро методи бил да се рисуват с тебешир знаци около къщата, която ще бъде „ударена" от крадците.

Четири кръгчета означавали „идеално за удар място".

Триъгълник пък на есперантото на крадците значел „сама жена в къщата".

С голям кръг се предупреждавало „по-добре не настоявай".

Новият метод за комуникиране между крадците обаче бил чрез малки панделки от плат, захвърлени близо до вилата, която предстои да бъде ограбена.

Жълти или червени панделки до оградата на къщата значели „много богата мишена".

Бялата панделка пък означавала, че въпросното място не си струвало да бъде нападано.

Положението на панделката спрямо оградата на къщата означавало какво е нивото на защитата й.

Ако панделката била поставена високо, значи, че в жилището има възрастни хора, ако била сложена ниско - това означава, че вътре има стари хора.

Ако пък е на земята, това значело, че по време на предварителните тестове не са били забелязани никакви хора във вилата.

Кодовата система на общуване между бандите крадци действала в много италиански градове като Торино, Милано, Генуа и Рим.

Често като метод за предварителен оглед от страна на крадците се използвал фалшив служител на службите по газоснабдяване или електрозахранване, който контролирал вилата часове преди обира й.

Белезите до къщата се оставяли само няколко часа преди удара, за да не бият на очи у страна на собствениците или съседите.