Протестът на работниците от Кремиковци пред министерство на икономиката и енергетиката  взе връхната си точка и се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.

Работниците се опитаха да минат полицейските заграждения. Арестувани са двама души.

Около Министерство на икономиката и енергетиката има засилено полицейско присъствие. Преди това протестиращите хвърляха пиратки по сградата на МИЕ.

От МВР уточняват, че двамата са задържани и отведени в Първо РУ, тъй като са опитали да преодолеят металните заграждения в зоната на протеста и са направили опит да влязат насилствено в сградата. Те ще бъдат съдени за дребно хулиганство по бързата процедура.

Междувременно стана ясно, че от 9 часа тази сутрин е спряно подаването на природен газ за Коксохимическия завод на "Кремиковци"
                    Още...

От СДВР подчертават, че органите на реда охраняват протеста, тъй като няма документ, който да го определя за незаконен или да го отменя, което задължава полицията да го охранява.

Плановете за охрана на протеста са разработени на базата на уведомително писмо на НФ "Металургия" - КТ "Подкрепа"АД и ФСО "Подкрепа" - "Кремиковци"АД от 11 май до кмета на София Бойко Борисов, в което заявяват време и маршрут за протестни действия на 12, 13 и 15 май, както и на съгласувателно писмо от зам.кмета на столичната община Юлия Ненкова, с което се възлага на СДВР да предприеме мерки за охрана, недопускане на нарушения на обществения ред и спазване на наредбите.
Освен това се дават и указания за поетапното спиране и ограничаване на движението в района на протеста.

Ако действията на протестиращите са били нежелани в този ден и час на поисканото от тях място, общината е била длъжна да им предложи друго място за провеждането на протеста, което не е направено, изтъкват от МВР.

В СДВР не е пристигала и заповед на кмета или упълномощено от него лицe за прекратяване на протеста.

Малко след 11ч. протестът на металурзите прикючи. Преди това началникът на отдел Охранителна полиция Младен Маринов отправи официално предупреждение, че ако протестите загрубеят протестиращите ще бъдат разпръснати със сила.

По време на протеста стана ясно, че министърът на икономиката Петър Димитров не е в сградата. Във ведомството беше само политическият екип.
Васил Яначков от синдикат Металици към КНСБ заяви, че коксовата батерия се освобождава в момента.

Той обясни, че по негови данни на мястото на кислорода вече се поставя азот.
Това означава поетапно спиране на „Кремиковци", категоричен е Яначков.
Целта според него е да се скрият кражбите. Протестиращите запалиха и свещи заради смъртта на комбината.

Междувременно стана ясно, че от 9 часа е спряно подаването на природен газ за Коксохимическия завод на "Кремиковци".

По-рано днес десетки работници от Кремиковци тръгнаха с автобуси към центъра на София, заради протеста.

Окончателното спиране на подаването на природен газ за Кремиковци ще стане около 13.00 часа днес, каза главният енергетик на комбината Николай Савов. Решението за пристъпване към тази процедура беше взето снощи.

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) обявиха, че преговорите с бразилската компания CSN са провалени.

Синдикът на „Кремиковци" Цветан Банков информира официално за това в писмо до министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.