Фирмите "Искър 2000", "Содос", ДП "Строителство и възстановяване", ДП "Транспортно строителство и възстановяване" и ТД " Новера" АД вече започнаха работа по почистването на София, съобщиха от кризисния щаб на правителтсвото.

Мобилизирани са 1500 работници и 400 машини - сметоизвозваща техника, водоноски, контейнери за събиране на едрогабаритни отпадъци, като допълнително са ангажирани 1500 души за ръчно метене, поясниха от щаба.

Според официално съобщение до медиите, към момента са измити  пространствата около големите столични храмове. След почистването на булевардите „П. Евтимий" и „Витоша", продължава миенето на бул. „В. Левски" и ул. „Г. С. Раковски", като по предварително изготвен график ще бъдат почистени останалите 18 големи столични булеварда.

Припомняме обаче, още вчера фирмите по чистотата на Столичната община почистваха пространствата около храмовете и  софийските булеварди.

От кризисния щаб съобщават, че за по-малко от два дни на обявения телефон 981 61 17 са приети над 500 сигнала на граждани за проблемни места с битови отпадъци.

Най-много са обажданията от районите  „Лозенец", „Средец", „Витоша", „Младост", „Триадица", „Дружба",  „Подуяне",  „Слатина", „Панчарево",  „Връбница", „Красно село" и „Красна поляна", се казва в прессъобщението.

Извозени 300 куб. м отпадъци от нерегламентираните сметища на ул. „Костенец" в район „Красно село" от ДП "Строителство и възстановяване" и ДП "Транспортно строителство и възстановяване".
Фирма „СОДОС" от град Своге е извозила 16 куб. м едрогабаритни отпадъци.

Щабът даде добра оценка на работата на ангажираните пет фирми.

Междувременно от Столичната община съобщиха, че общинските служители са почистили 4509 улици и 299 градинки.