Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" формира становище относно възстановяване на редовния учебен процес при отмяна на извънредното положение в България.

Категоричната позиция на синдикатите е, че всички образователни институции могат и трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение.

Те добавиха, че забраната за писане на отсъствия се визира като основен пропуск в организирането на дистанционното обучение, като учители и директори предлагат да започнат да се пишат отсъствия за по-добра активност и мотивация на учениците.

Спирането на транспортните връзки между малките населени места е пречка за всяко физическо присъствие на учители и ученици в образователни институции.

Диян Стаматов: Учениците да се върнат само за изпитите

Диян Стаматов: Учениците да се върнат само за изпитите

Събирането на големи групи ученици било рисковано и прибързано

По отношение на учениците, които им предстоят матури, синдикатите предлагат те да продължат с онлайн обучението и да присъстват физически само на матурите.

Като аргумент те излагат като твърдение, че ако се възстановят физическите учебните занятия и има дори един заразен ученик, то той ще трябва да бъде поставен под 20 дневна карантина, която ще възпрепятства всички ученици да се явят на матури.

Като проблем те обаче виждат, че има вероятност, голяма част от квесторите да се откажат, специално тези, които са в рисковата група 55+.и предпочитат да бъдат предпазливи.

От Синдикат "Образование" предлагат учениците от всички етапи, включително 7 и 12 клас да завършат в дистанционен режим. Те искат и преосмисляне на позицията на МОН, относно провеждане на националното външно оценяване в 4 и 10 клас.

НФСБ е против връщането на учениците в училище

НФСБ е против връщането на учениците в училище

Какво правим в междучасието, в коридора и тоалетните, пита Валери Симеонов

Във връзка с възстановяването на посещенията в детските градини, Синдикат "Образование" са против тази мярка.

Възстановяването следва да бъде организирано при нови санитарни правила, задължително включващи намаляване на децата в групите, твърдят те.

Припомняме, че по-рано днес бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов също изрази позицията си, която е против връщането на учениците в училище. Той бе категоричен, че те трябва да присъстват физически само и единствено на своето външно оценяване.

Вчера НФСБ също изказа своето мнение, което е единодушно.