До края на годината ще бъде купен нов специализиран плавателен съд - нефтосъбирач, който ще домува в пристанището в Бургас, съобщи БТА. 
Нефтосъбирачът ще е вторият за българската акватория, като първият е базиран в района на Дунев.

Вторият ще бъде купен от българска страна. Той ще бъде включен в мрежата за специални плавателни съдове за ликвидиране на нефтени разливи, обяви в Бургас по време на международна конференция, посветена на Деня на Черно море - 31 октомври министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски.

Черно море е един от важните транспортни коридори, който има голям потенциал за развитие и като такъв трябва да се развива устойчиво от гледна точка на екологията, смята Ивайло Московски.

Форумът събра представители на страните по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване - България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна. С международната конференция днес се отбелязва 20-та годишнина от подписването на Стратегическия план за действие за Черно море.

Днес представителите на шестте черноморски държави потвърдиха ангажимента на правителствата си за съвместни действия при постигането на реални резултати по възстановяването и опазването на Черно море.

Участниците обсъждаха перспективите за обмен на знания и капацитет в подобряване състоянието на морската среда в дългосрочен аспект, и бъдещи инициативи за сътрудничество на регионално ниво чрез Черноморската комисия.