При проверка на 1793 търговски обекта Комисията за защита на потребителите откри 199 вида опасни детски дрехи с дълги шнурове и връзки.

Сред тях са суитчъри, бебешки гащеризони и анцузи с връзки от 70 сантиметра до 1 метър. В ЕС тези облекла са забранени заради риск от инциденти.

На търговците са издадени заповеди да преустановят продажбата на съответните стоки и да ги унищожат или коригират.

Бебетата и малките деца правят неволни движения с ръцете си и ако са облечени с дреха, която има връзки около врата, може да ги дръпнат, да ги пристегнат и да се задушат.

За по-големите деца съществува подобен риск при игра или спречкване. Дори връзките да са около талията или на гърба, ако свободните им краища са по-дълги, те може да се захванат за превозното средство по време на слизане, да се заплетат във велосипеди, люлки, катерушки и др.

Подобни инциденти се случват по света всяка година и може да завършат фатално.

Проверките бяха извършени за периода от 1 юли 2008 г. до края на декември 2009 г. по проекта на Европейската комисия „Съвместни действия за връзки и шнурове в детски облекла".

Повече информация за несъответстващите стоки може да се намери в "Регистър на опасни стоки" на интернет страницата на КЗП.

Eто и някои потребителски съвети за детските дрехи с връзки:

 - Дрехите за деца до 7 г. не трябва да имат връзки или шнурове в качулката и в областта на врата.

- Максималната безопасна дължина за шнурове и връзки в областта на врата при деца от 7 до 14 г. е 7.5 см.

- В завързано положение свободните краища в областта на талията и гърдите трябва да са по-къси от 28 см. и да се намират отпред. Връзките и шнуровете на гърба са опасни.

- Функционалните и декоративните връзки в подгъвите на панталони и ръкави на блузи трябва да се намират изцяло от вътрешната страна на дрехата и да не висят извън нея.

- Ако вече имате детски дрехи, които не отговарят на изискванията, може да премахнете или изрежете връзките и шнуровете до безопасна дължина. За нови дрехи може да изисквате да ви ги сменят в магазина или да се свържете с Комисията за защита на потребителите на националния телефон - 0700 111 22.