Процедурите по асистирана репродукция трябва да продължат. Това се посочва в становище на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Документът е изпратен до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до зам.-министър д-р Бойко Пенков.

"Смятаме, че в настоящата епидемиологична ситуация и трудните времена, през които преминава обществото ни, българските пациенти с репродуктивни проблеми не могат да бъдат оставени без адекватна диагностика и лечение", се посочва в становището на лекарите.

Те са изненадани, че без основателна медицинска или научна аргументация близо месец и половина след обявяването на извънредното положение в България и в деня, в който се възстановява извършването на планови операции, на женските консултации, на детските консултации и имунизациите, се издава заповед, която силно ограничава възможностите за извършване на процедури по асистирана репродукция и диагностика на инфертилитет.

Процедурите по асистирана репродукция трябва да продължат да се извършват при спазване на всички противоепидемиологични предпазни мерки за ограничаване разпространението на заразата от COVID-19, според Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

Лечението на стерилитет може да продължи в настоящата извънредна ситуация и при други пациенти по преценка на лекуващия репродуктивен специалист, според медиците, специалисти по репродуктивно здраве.

В становището на БАСРЗ се посочват и мерките, които е нужно да се спазват за превенция на разпространението на заразата, сред които са:

- Прецизен подбор на пациентите

- Стриктно следване на процедури за предотвратяване на заразяване

- Използване на защитни облекла и лични предпазни средства при всяка процедура

- Спазване на минимален интервал от 15 минути между приема на пациентите

- Извършване на щателна дезинфекция между приема на пациентите.

В допълнение от БАСРЗ посочват, че при спазване на тези мерки е наложително извършването на диагностични и терапевтични дейности, сред които са спермалните изследвания, проверка на проходимост на маточните тръби и криопрезервация на спермален материал. Ако тези съпътстващи дейности не се извършват, не са възможни диагностиката и лечението на пациентите в пълен обем, подчертават от организацията.